Bezzeg nyugaton ezt már éjszaka megcsinálták volna! – halljuk nem ritkán a méltatlankodást, például egy-egy útfelbontás, burkolatjavítás láttán. A dugóban sínylődő autóst is meg lehet érteni, de mielőtt bárki is ítélkezik, nem árt tisztában lenni a feltételekkel, körülményekkel. A Magyar Közút Zrt. nemrégiben közleményt adott ki e témában, lássuk hát a részleteket!

Autómentés 0-24, Darus Autómentés, Furgonmentés, Balesetes autó mentése éjjel-nappal

Az éjszakai munkavégzés intenzitásának növeléséhez megfelelő eszközparkra van szükség. Fotó: Magyar Közút

A gyorsforgalmi úthálózaton az elmúlt években folyamatosan, dinamikusan nőtt a forgalom. Ennek eredményeként, főleg a Budapesthez közeli gyorsforgalmi útszakaszokon rendkívül nehézkessé vált a forgalomkorlátozással járó munkavégzések lebonyolítása. Ezért a társaság 2017 óta folyamatosan növeli azon tevékenységek körét és volumenét, amelyeket az éjszakai órákban is el lehet végezni. Az esti órákban az útellenőrzési, a téli hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon kívül szalagkorlát-javításokat, lokális útburkolat-javításokat, sövényvágást, kaszálást, szemétszedési feladatokat, illetve számos más, a burkolaton és műtárgyakon végzett fenntartási munkákat is végeztek a szakemberek. A társaság ehhez számos, főleg közlekedésbiztonsági beruházást is végrehajtott eszközparkjában, hogy az utakon dolgozókat megvédje, illetve az esti órákban közlekedők figyelmét is minél hamarabb és hatékonyabban fel tudja hívni a munkavégzésre.


A nappali időszakon kívül nem csak kisebb munkálatokat végeznek

A munkaterületen dolgozók és az ott közlekedők védelme érdekében a nappali, hagyományos forgalomterelési előírásoknál szigorúbb szabályokat alkalmaznak a szakemberek: csak ütközéscsillapítóval felszerelt járművek védelmében lehet munkát végezni, nincs kézi forgalomirányítás, a terelőtábláknál vagy terelőkúpoknál pedig speciális sorvillogót használnak. A munkavédelmi előírásoknak megfelelő minimális megvilágítási értékek biztosításához fényballonokat vagy fénytornyokat alkalmaznak. Ezenkívül munkaterületen dolgozók speciális egyéni védőeszközöket használnak, mint például a fejlámpával ellátott munkavédelmi sisakok, melyek nemcsak elöl világítanak a munkát segítve, hanem hátul piros fényt bocsátanak ki, hogy hátat fordítva is észlelhető legyen viselője, továbbá LED-lámpákkal felszerelt láthatósági mellényt viselnek ilyen esetekben a szakemberek.


A jelzőfényes sisakok növelik az utakon dolgozók biztonságát

A kollektív védelem és az éjszakai munkavégzés volumenének további növelése érdekében idén újabb eszközbeszerzéseket is megvalósít a Magyar Közút: speciális forgalomtechnikai eszközt szállító kisteherautókat és hozzá kapcsolható speciális forgalomterelő utánfutókat vásárolnak, amelyeken változtatható jelzésképű tábla, valamint emberi beavatkozás nélkül kihelyezhető, vezérelhető, majd begyűjthető egységeket lehet elhelyezni.
A Magyar Közút az autósoktól azt kéri, hogy az esti órákban még inkább kövessék a kihelyezett ideiglenes jelzéseket, ne használjanak reflektort a munkavégzések környezetében, a munkaterületet megvilágító erős fény esetén ne nézzenek közvetlenül a fényforrásba, hanem a burkolat szélén látható jelek és vezetőoszlopok fényvisszavető csíkjai alapján tartsák az irányt, és természetesen fokozott óvatossággal és az érvényben lévő sebességkorlátozás betartásával haladjanak el a munkások mellett.


Az esti, éjjeli munka segíti a jóval élénkebb nappali forgalom zökkenőmentességét